16.09.2012

Amerykańska zupa fasolowa

Składniki:
  • 2 zielone cebulki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 50g orzeszków ziemnych
  • 1 puszka fasoli kidney
  • 1.5 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka tymianku
  • biały pieprz
  • 5 kropel tabasco

Orzeszki zmiel - będą pełniły funkcję zagęstnika zupy.
Dymkę i selera naciowego drobno posiekaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę.
Na oleju podsmaż seler i cebulę. Dodaj na kilka minut ziemniaki i mielony orzechy. Wlej bulion warzywny. Gotuj ok. 15 minut. Wrzuć pomidory i fasolkę. Dodaj przyprawy. Zupa powinna być ostra.

Brak komentarzy: