- 2 zielone cebulki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 średnie ziemniaki
- 50g orzeszków ziemnych
- 1 puszka fasoli kidney
- 1.5 puszki krojonych pomidorów
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka tymianku
- biały pieprz
- 5 kropel tabasco
Orzeszki zmiel - będą pełniły funkcję zagęstnika zupy.
Dymkę i selera naciowego drobno posiekaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę.
Na oleju podsmaż seler i cebulę. Dodaj na kilka minut ziemniaki i mielony orzechy. Wlej bulion warzywny. Gotuj ok. 15 minut. Wrzuć pomidory i fasolkę. Dodaj przyprawy. Zupa powinna być ostra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz