- 2 czerwone papryki
- 5 ogórków gruntowych
- 4 duże pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- 4 kromki chleba najlepiej z ziarnami
- masło do smarowania
- 2 ząbki czosnku
Wypestkuj papryki. Pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Ogórki obierz ze skórki. Wg niektórych koniecznie trzeba z ogórka usunąć pestki. Ja nie usuwam. Pokrój w plasterki.
Warzywa wrzuć do blendera razem z oliwą i octem. Solidnie zmiksuj na gęstą masę.
Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli lubisz dodaj kilka kropel tabasco.
Zupę powinno się schłodzić 3-4 godziny w lodówce.
Ja nie lubię zimnej zupy. Trzymam ją w temp. pokojowej.
Chleb włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 7 minut. Rozetrzyj czosnek na każdej grzance. Posmaruj je masłem lub margaryną w wersji wegańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz