13.09.2012

Gazpacho

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 5 ogórków gruntowych
  • 4 duże pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
grzanki:
  • 4 kromki chleba najlepiej z ziarnami
  • masło do smarowania
  • 2 ząbki czosnku

Wypestkuj papryki. Pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Ogórki obierz ze skórki. Wg niektórych koniecznie trzeba z ogórka usunąć pestki. Ja nie usuwam. Pokrój w plasterki.
Warzywa wrzuć do blendera razem z oliwą i octem. Solidnie zmiksuj na gęstą masę.
Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli lubisz dodaj kilka kropel tabasco.
Zupę powinno się schłodzić 3-4 godziny w lodówce.
Ja nie lubię zimnej zupy. Trzymam ją w temp. pokojowej.
Chleb włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 7 minut. Rozetrzyj czosnek na każdej grzance. Posmaruj je masłem lub margaryną w wersji wegańskiej.

Brak komentarzy: