Jeśli ktoś lubi naleśniki na słodko zakocha się w tym daniu. Ostrzegam będzie SŁODKO. Aż za bardzo.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- masło do smażenia
- 100 g masła
- 5 łyżeczek cukru
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 8 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- ½ szklanki cukru kryształu
- 4 łyżki wody
- 2 banany pokrojone na plastry
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka ciemnego rumu
Do wykonania sosu pomarańczowego rozpuść masło, a następnie dodaj cukier, sok pomarańczowy i skórkę. W wersji alkoholowej można dodać likier Cointreau, czyli likier pomarańczowy - 2 łyżki.
Gotuj na maleńkim ogniu, aż zmniejszy się jego ilość - mniej więcej o połowę.
Na patelnię wlej 2 łyżki wody i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia na ostrym ogniu. Mieszaj, aż cukier będzie mokry. Gotuj nie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Pod koniec gotowania intensywnie ruszaj patelnią, żeby karmel nie przypalił się przy ściance. Wrzuć banany, masło, wlej sok z cytryny i pozostałe 2 łyżki wody. Duś na średnim ogniu przez 3-4 minuty, mieszając żeby nie powstały grudki w karmelu. Po ostygnięciu połącz z rumem.
Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości masła.
Usmażone naleśniki nadziej bananowym karmelem. Złóż na ćwiartkę. Polej sosem pomarańczowym. Po wierzchu posyp mielonymi orzechami.
Deser kosmicznie słodki - ABSOLUTNIE ZAKAZANY U CUKRZYKÓW I U LUDZI NA DIECIE !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz