20.09.2012

Knedle z twarogiem

Składniki:
  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
------------------
farsz:
  • 1 cebula
  • 25 dag twarogu
  • olej
  • chili
  • sól
  • koperek

Zmiel ziemniaki. Dodaj jajko i mąkę. Wyrób ciasto.
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i dodaj do zmielonego twarogu. Dopraw solą i chili.
Dodaj koperek - ile masz ochotę - ja wsypałam 1 łyżkę.
Przygotuj knedle - na dłoni zrób placuszek, połóż na niego farsz, sklej brzegi a następnie w dłoniach uformuj kulkę.
Wrzucaj do osolonego wrzątku.
Gotuj na maleńkim ogniu - od czasu wypłynięcia - 3 minuty.

Z tej porcji powstało 20 knedli - mocno nadzianych :-)

Podawaj z sosem paprykowym.

Brak komentarzy: