27.09.2012

Bliny

Składniki:
  • 15 dag mąki razowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka soli
-----------
  • olej do smażenia 
Wymieszaj wodę, mleko, cukier i drożdże. Odstaw na pół godziny w cieple miejsce. Połącz mąkę, masę drożdżową i żółtko. Ubij na gładką masę. Przygotuj pianę z białka i połącz z ciastem. Odstaw na pół godziny i ponownie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Kładź łyżką ciasto na olej. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Powstały 23 placki.
Podawaj z kwaśnym dżemem lub sosem czosnkowym.

Brak komentarzy: