Składniki:
- 15 dag mąki razowej
- 10 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
-----------
Wymieszaj wodę, mleko, cukier i drożdże. Odstaw na pół godziny w cieple miejsce. Połącz mąkę, masę drożdżową i żółtko. Ubij na gładką masę. Przygotuj pianę z białka i połącz z ciastem. Odstaw na pół godziny i ponownie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Kładź łyżką ciasto na olej. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Powstały 23 placki.
Podawaj z kwaśnym dżemem lub
sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz