ciasto na pizzę:
- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 kostki drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduża cukinia
- rozmaryn do posypania - najlepiej świeży
- chili w proszku
- 250 g mozzarelli
- szczypta soli
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni - termoobieg.
Pokrój cukinię i mozzarellę na plasterki.
Podziel ciasto na 2 części. Jedną odłóż. Z drugiej postaraj się rękami uformować placek w dłoniach. Dopiero później połóż go na blasze - niczym jej nie smaruję, nie posypuję mąką. Zrób jak największe koło. Nie przejmuj się za bardzo grubością i tym, że jest nierówna - ważne żeby nie było dziur w cieście ani prześwitów.
Połóż na wierzchu cukinię a na to mozzarellę. Posyp rozmarynem, chili i szczyptą soli.
Piecz 15 minut ( na ostatnie 3 minuty można włączyć od góry grill - będzie bardziej chrupiąca i rumiana ).
W międzyczasie to samo zrób z drugą kulą ciasta.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 pizze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz