15.09.2012

Pizza z cukinią

Składniki:
ciasto na pizzę:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 kostki drożdży
  • 400 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
--------
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduża cukinia
  • rozmaryn do posypania - najlepiej świeży
  • chili w proszku
  • 250 g mozzarelli
  • szczypta soli 
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj drożdże z mąką solą i oliwą. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni - termoobieg.

Pokrój cukinię i mozzarellę na plasterki.
Podziel ciasto na 2 części. Jedną odłóż. Z drugiej postaraj się rękami uformować placek w dłoniach. Dopiero później połóż go na blasze - niczym jej nie smaruję, nie posypuję mąką. Zrób jak największe koło. Nie przejmuj się za bardzo grubością i tym, że jest nierówna - ważne żeby nie było dziur w cieście ani prześwitów.
Połóż na wierzchu cukinię a na to mozzarellę. Posyp rozmarynem, chili i szczyptą soli.
Piecz 15 minut ( na ostatnie 3 minuty można włączyć od góry grill - będzie bardziej chrupiąca i rumiana ).
W międzyczasie to samo zrób z drugą kulą ciasta.

Ta ilość ciasta wystarcza na 2 pizze.

Brak komentarzy: