15.09.2012

Pizza z pieczarkami i szparagami z sosem carbonara

Składniki:
ciasto na pizzę:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 kostki drożdży
  • 400 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
--------
  • mały słoik białych szparagów
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula pokrojona w pióra podsmażona na łyżce oleju
  • bazylia

sos:
  • mały kubek śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • ser żółty - ile dusza zapragnie - do posypania wierzchu

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj drożdże z mąką solą i oliwą. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni - termoobieg.
Z podanych składników przygotuj sos - po prostu wszystko wymieszaj.

Podziel ciasto na 2 części. Jedną odłóż. Z drugiej postaraj się rękami uformować placek w dłoniach. Dopiero później połóż go na blasze - niczym jej nie smaruję, nie posypuję mąką. Zrób jak największe koło. Nie przejmuj się za bardzo grubością i tym, że jest nierówna - ważne żeby nie było dziur w cieście ani prześwitów.

Na ciasto wylej połowę sosu, dokładnie go rozprowadź.  Na sosie rozłóż smażoną cebulę.
W wersji dla mojego narzeczonego - na tym etapie połóż boczek - kilka plasterków.
Połóż na wierzchu pokrojone w plasterki pieczarki, odsączone szparagi. Posyp tartym serem.
Piecz 15 minut ( na ostatnie 3 minuty można włączyć od góry grill - będzie bardziej chrupiąca i rumiana ).
W międzyczasie to samo zrób z drugą kulą ciasta.

Ta ilość ciasta wystarcza na 2 pizze 25x30cm.

Brak komentarzy: