ciasto na pizzę:
- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 kostki drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- mały słoik białych szparagów
- kilka pieczarek
- 1 cebula pokrojona w pióra podsmażona na łyżce oleju
- bazylia
sos:
- mały kubek śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- ser żółty - ile dusza zapragnie - do posypania wierzchu
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj drożdże z mąką solą i oliwą. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni - termoobieg.
Z podanych składników przygotuj sos - po prostu wszystko wymieszaj.
Podziel ciasto na 2 części. Jedną odłóż. Z drugiej postaraj się rękami uformować placek w dłoniach. Dopiero później połóż go na blasze - niczym jej nie smaruję, nie posypuję mąką. Zrób jak największe koło. Nie przejmuj się za bardzo grubością i tym, że jest nierówna - ważne żeby nie było dziur w cieście ani prześwitów.
Na ciasto wylej połowę sosu, dokładnie go rozprowadź. Na sosie rozłóż smażoną cebulę.
W wersji dla mojego narzeczonego - na tym etapie połóż boczek - kilka plasterków.
Połóż na wierzchu pokrojone w plasterki pieczarki, odsączone szparagi. Posyp tartym serem.
Piecz 15 minut ( na ostatnie 3 minuty można włączyć od góry grill - będzie bardziej chrupiąca i rumiana ).
W międzyczasie to samo zrób z drugą kulą ciasta.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 pizze 25x30cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz