19.09.2012

Risotto z dyni

Składniki:
  • 300 g ryżu
  • ok. 700 ml bulionu
  • pieczona dynia 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tymianku
  • 50 g masła
  • 70 g parmezanu

Część dyni obierz ze skórki i pokrój na duże kostki, a część tylko bardzo drobno pokrój zostawiając skórkę.
Podsmaż posiekaną cebulę na oleju. Wrzuć pokrojonego selera oraz zmiażdżony czosnek. Wsyp ryż i tymianek. Zwiększ ogień i poczekaj, aż ziarna staną się lekko szkliste. Przez cały czas dokładnie mieszaj. Wlej wino. Zmniejsz ogień. Gotuj, aż płyn odparuje. Wlej 1/3 bulionu. Dołóż dynię bez skórki. Znów gotuj do odparowania. Dolewaj bulion po trochu, jak długo będzie konieczne. Trwa to ok 25 minut. Ryż nie powinien być brejowaty, powinny zostać oddzielne ziarenka.
Po zdjęciu z ognia dodaj przyprawy, masło, drobno pokrojoną dynię, serek mascarpone i parmezan.
Najlepiej jeść świeżo po przygotowaniu.

Brak komentarzy: