19.09.2012

Zapiekana dynia

Składniki:
1/2 dyni - ok 1 kg
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oliwy z oliwek

Dynię umyj, ale nie obieraj. Pokrój na 8 części - podłużnie. Ja miałam z tym lekki problem ( tępe noże ), no ale akurat te 3 kawałki wyszły ładnie ( powiedzmy, że to 1/8 przecięta poprzecznie na pół :-P ). Następnie łyżką usuń pestki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Resztę składników utrzyj na proszek w moździerzu. Posmaruj dynię.
Dynię piecz ułożoną skórką w dół przez 30 minut.

Na tym etapie można by ją już jeść bo jest pyszna, ale wylądowała w risotto.

Z książki "Oliver w kuchni".

Brak komentarzy: