- 1.5 szklanki mąki tortowej
- 0.5 szklanki cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
- 20 dag masła
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3 jabłka
- sok z 1/4 cytryny
- kieliszek brandy
- 20 g roztopionego masła
Przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj lekko miękkie masło. Wymieszaj razem siekając. Dodaj żółtka i wyrób. Ciasto umieść w lodówce na minimum godzinę.
Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Dokładnie wyłóż ciasto, tak żeby całe brzegi były zasłonięte. Włóż na 30 minut do lodówki, żeby ponownie się schłodziło.
Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki. Posmaruj mieszanką soku cytrynowego i brandy.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz tartę 18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudź.
Do śmietany wsyp cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Wylej na spód z ciasta. Rozsmaruj. Na masie ze śmietany układaj plasterki jabłek dookoła, jeden na drugim. Pędzelkiem posmaruj roztopionym masłem i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz