02.10.2012

Dynia zapiekana z ryżem

Składniki:
  • 1 kg dynia
  • 2 woreczki białego ryżu 
  • 2 cebule
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Ryż gotuj 10 minut w osolonej wodzie.
Dynię obierz, wydrąż środek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól.
Posiekane cebule podsmaż na oleju.
W mice wymieszaj dynię z ryżem i cebulą.
Przygotuj sos.
Rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Zrumień na małym ogniu. Wlej bulion i mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, cukier, sól i pieprz.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp mieszankę ryżowo-dyniowo-cebulową, zalej sosem. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiekaj 40 minut.

Brak komentarzy: