02.10.2012

Dynia zapiekana z ryżem

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 woreczki białego ryżu 
  • 2 cebule
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Ryż gotuj 10 minut w osolonej wodzie.
Dynię obierz, wydrąż środek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól.
Posiekane cebule podsmaż na oleju. Wymieszaj dynię z ryżem i cebulą.
Rozpuść masło, dodaj do niego mąkę. Na małym ogniu zrumień. Wlej bulion i dokładnie mieszając doprowadź do wrzenia. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, cukier, sól i pieprz.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wysmaruj żaroodporne naczynie. Wsyp dynię a na wierzch wylej sos i posyp serem. Zapiekaj 40 minut.

Brak komentarzy: