- 1 kg dynia
- 2 woreczki białego ryżu
- 2 cebule
- 100 g tartego sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Ryż gotuj 10 minut w osolonej wodzie.
Dynię obierz, wydrąż środek i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól.
Posiekane cebule podsmaż na oleju.
W mice wymieszaj dynię z ryżem i cebulą.
Przygotuj sos.
Rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Zrumień na małym ogniu. Wlej bulion i mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, cukier, sól i pieprz.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp mieszankę ryżowo-dyniowo-cebulową, zalej sosem. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiekaj 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz