13.10.2012

Zupa z ciecierzycy i krewetek

Składniki:
  • 150 g ciecierzycy
  • 200 g krewetek
  • 1 dymka
  • 100 g drobnego makaronu
  • 1 pomarańczowa lub czerwona papryka
  • olej
  • 2 marchewki
  • 400 g śmietany
  • 1,5 l bulionu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka tymianku

Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na 4-6 godzin. Następnie ją posól i gotuj do miękkości - ok 1 h.
Na oleju podsmaż posiekaną dymkę i czosnek. Wrzuć pokrojoną paprykę i marchewkę. Po 3 minutach zalej bulionem. Dodaj makaron, ciecierzycę, krewetki oraz zioła. Gotuj aż makaron będzie miękki, wtedy połącz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Zupę można podawać z grzankami.

Pyszna gęsta i pożywna zupa na coraz chłodniejsze dni.

Brak komentarzy: