- 150 g ciecierzycy
- 200 g krewetek
- 1 dymka
- 100 g drobnego makaronu
- 1 pomarańczowa lub czerwona papryka
- olej
- 2 marchewki
- 400 g śmietany
- 1,5 l bulionu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka tymianku
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na 4-6 godzin. Następnie ją posól i gotuj do miękkości - ok 1 h.
Na oleju podsmaż posiekaną dymkę i czosnek. Wrzuć pokrojoną paprykę i marchewkę. Po 3 minutach zalej bulionem. Dodaj makaron, ciecierzycę, krewetki oraz zioła. Gotuj aż makaron będzie miękki, wtedy połącz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Zupę można podawać z grzankami.
Pyszna gęsta i pożywna zupa na coraz chłodniejsze dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz