- dowolna mieszanka sałat - ja użyłam lodową, rzymską i rukolę
- pęczek rzodkiewki
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 dymka
sos vinegrette:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- zioła prowansalskie
Sałatę umyj i porwij. Dodaj posiekaną dymkę. Pokrój rzodkiewkę, paprykę i pomidory. Połącz z sałatą.
Do przygotowania sosu wystarczy wszystko razem dobrze wymieszać. Warto by było odstawić go przynajmniej na 1 godzinkę, żeby wszystko się połączyło.
Jeśli przygotujecie więcej sosu można spokojnie przechowywać go parę miesięcy - słyszałam, że parę tygodni - ale mój stał naprawdę długo i nic a nic nie zmienił się jego smak. I oczywiście się nie popsuł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz