13.10.2012

Mieszanka sałat z papryką i pomidorem

Składniki:
  • dowolna mieszanka sałat - ja użyłam lodową, rzymską i rukolę
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dymka
--------------------
sos vinegrette:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • zioła prowansalskie 

Sałatę umyj i porwij. Dodaj posiekaną dymkę. Pokrój rzodkiewkę, paprykę i  pomidory. Połącz z sałatą.
Do przygotowania sosu wystarczy wszystko razem dobrze wymieszać. Warto by było odstawić go przynajmniej na 1 godzinkę, żeby wszystko się połączyło.

Jeśli przygotujecie więcej sosu można spokojnie przechowywać go parę miesięcy - słyszałam, że parę tygodni - ale mój stał naprawdę długo i nic a nic nie zmienił się jego smak. I oczywiście się nie popsuł.

Brak komentarzy: