27.11.2012

Faszerowane pieczarki

Składniki:
  • 8 dużych pieczarek
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 8 plasterków żółtego sera
  • sól 
  • pieprz
Pieczarki obierz i oczyść. Odetnij nóżki i drobno posiekaj.
Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
Włącz piekarnik na 200 stopni.
Wymieszaj w miseczce  jajko, tartą bułkę, nóżki pieczarek, posiekaną natkę pietruszki oraz zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Kapelusze wypełnij farszem. Ułóż je nadzieniem do góry w natłuszczonym naczyniu. Na wierzchu każdej pieczarki połóż plasterek sera. Zapiekaj około 20 minut.
Wspaniale smakują z tłuczonymi ziemniakami i pomidorami ze śmietaną.



Brak komentarzy: