26.11.2012

Tagliatelle z łososiem i sosem tatarskim

Składniki:
  • 500 g tagliatelle
  • 200 g wędzonego łososia
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 por
  • 3 łyżki ricotty
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oliwy

Na oliwie podsmaż drobno posiekaną białą część pora. Dodaj pokrojone kapary i ogórki.
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
Do warzyw wrzuć rozdrobnionego łososia oraz ricottę. Gotuj przez chwilkę na bardzo małym ogniu. W międzyczasie rozbij żółtka, dopraw je solą i pieprzem. Wlej na patelnię. Szybko i intensywnie wymieszaj.
Sos połącz z odcedzonym makaronem.

Przepis załączyłam do konkursu Łosoś norweski na jesienno-zimową rozgrzewkę.


Brak komentarzy: