01.11.2012

Tagliatelle z podgrzybkami

Składniki:
  • 40 g suszonych grzybów 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sos pomidorowy
  • 2 łyżki mascarpone
  • ok. 30 g tartego parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sos sojowy

Grzyby zalej wodą i odstaw na 1/2 godziny.
Na oliwie podsmaż czosnek, uważając żeby nie zmienił koloru. Odsącz grzyby i dodaj do czosnku. Wrzuć tymianek. Podsmażaj kilka minut, następnie wlej 100 ml wody z moczenia grzybów. Gotuj do zredukowania sosu. Połącz z sosem sojowym, mascarpone. Dopraw sola i pieprzem.
-----------------------------------------------
sos pomidorowy:
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta świeżego drobno posiekanego chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • parę kropel czerwonego octu winnego
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku
  • sól
  • pieprz

Do rondla wlej połowę oliwy i podgrzej na niej czosnek. Dodaj chili, oregano i pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu starając się, żeby pomidory pozostały w całości ( zapobiega to  ich zgorzknieniu ). Po ok. 40 minutach wlej ocet i rozdrobnij pomidory. Dorzuć bazylię i majeranek. Dopraw solą, pieprzem i resztą oliwy.

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzony wymieszaj z sosem grzybowym i pomidorowym. Dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj parmezanem.

Lekko zmieniony przepis Jamiego Olivera.

Brak komentarzy: