- 40 g suszonych grzybów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sos pomidorowy
- 2 łyżki mascarpone
- ok. 30 g tartego parmezanu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- sos sojowy
Grzyby zalej wodą i odstaw na 1/2 godziny.
Na oliwie podsmaż czosnek, uważając żeby nie zmienił koloru. Odsącz grzyby i dodaj do czosnku. Wrzuć tymianek. Podsmażaj kilka minut, następnie wlej 100 ml wody z moczenia grzybów. Gotuj do zredukowania sosu. Połącz z sosem sojowym, mascarpone. Dopraw sola i pieprzem.
-----------------------------------------------
sos pomidorowy:
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta świeżego drobno posiekanego chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- parę kropel czerwonego octu winnego
- po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku
- sól
- pieprz
Do rondla wlej połowę oliwy i podgrzej na niej czosnek. Dodaj chili, oregano i pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu starając się, żeby pomidory pozostały w całości ( zapobiega to ich zgorzknieniu ). Po ok. 40 minutach wlej ocet i rozdrobnij pomidory. Dorzuć bazylię i majeranek. Dopraw solą, pieprzem i resztą oliwy.
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzony wymieszaj z sosem grzybowym i pomidorowym. Dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj parmezanem.
Lekko zmieniony przepis Jamiego Olivera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz