01.11.2012

Tarta z pomidorami i krewetkami

Składniki:
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżki wody
---------------
nadzienie:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała pokrojona w drobną kosteczkę cebula
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 surowe jajko
  • bazylia do dekoracji
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 2 pokrojone pomidory
Mąkę przesiej na blat kuchenny usypując wzgórek. Zrób w nim wgłębienie, dodaj pokrojone masło, sól oraz wbij jajko. Wlej 1 łyżkę wody. Połącz składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj, aż będzie gładkie ( ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać ). Włóż do lodówki na godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki i małymi kawałkami wyklejaj formę. Ciastem wyłóż dno i boki formy. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Piecz 25 minut.

Wyjmij z piekarnika i ostudź ( zimny nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia ).

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę dusząc ją na bardzo małym ogniu. Wymieszaj energicznie z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem, solą oraz pieprzem. Dodaj pomidory i krewetki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Masę wylej na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu połóż bazylię.

Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut, aż masa serowa delikatnie zetnie się, ale głównie przy brzegach i na wierzchu.

Konsystencją będzie przypominała flan. Lekko przestudź i dopiero wtedy pokrój.

Może być jako przekąska lub obiad.

Przepis z bloga Kwestia smaku - ulepszony ;-)

Brak komentarzy: