- 100 g mąki tortowej
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżki wody
nadzienie:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała pokrojona w drobną kosteczkę cebula
- 100 g sera mascarpone
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 surowe jajko
- bazylia do dekoracji
- 100 g krewetek koktajlowych
- 2 pokrojone pomidory
Wyjmij ciasto z lodówki i małymi kawałkami wyklejaj formę. Ciastem wyłóż dno i boki formy. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Piecz 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i ostudź ( zimny nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia ).
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę dusząc ją na bardzo małym ogniu. Wymieszaj energicznie z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem, solą oraz pieprzem. Dodaj pomidory i krewetki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Masę wylej na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu połóż bazylię.
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut, aż masa serowa delikatnie zetnie się, ale głównie przy brzegach i na wierzchu.
Konsystencją będzie przypominała flan. Lekko przestudź i dopiero wtedy pokrój.
Może być jako przekąska lub obiad.
Przepis z bloga Kwestia smaku - ulepszony ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz