8.12.2012

Kotlety ryżowo-ziemniaczane

Składniki:
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku 
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sezam do panierowania
  • olej do smażenia

Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
W drugim garnku ugotuj ziemniaki - również je posól.
Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem i wymieszaj z ostudzonym ryżem.
Cebulę posiekaj i wrzuć do miski z masą ziemniaczano-ryżową. Dodaj czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Z masy przygotuj kotleciki - w razie konieczności dodaj troszkę tartej bułki, jeśli będą się rozpadać.
Obtocz w sezamie i smaż w dużej ilości tłuszczu na rumiany kolor.

Fantastyczne w połączeniu z sosem paprykowym.

Brak komentarzy: