- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 duże ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- sezam do panierowania
- olej do smażenia
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
W drugim garnku ugotuj ziemniaki - również je posól.
Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem i wymieszaj z ostudzonym ryżem.
Cebulę posiekaj i wrzuć do miski z masą ziemniaczano-ryżową. Dodaj czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki.
Z masy przygotuj kotleciki - w razie konieczności dodaj troszkę tartej bułki, jeśli będą się rozpadać.
Obtocz w sezamie i smaż w dużej ilości tłuszczu na rumiany kolor.
Fantastyczne w połączeniu z sosem paprykowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz