05.12.2012

Kotlety z jajek

Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 surowe jajko
  • sól
  • pieprz
Margarynę rozpuść i wsyp do niej mąkę. Chwilkę podsmażaj, aż lekko się zrumieni. Rozprowadź ją śmietaną. Gotuj na maleńkim ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Do ostudzonego sosu wrzuć rozgniecione widelcem jajka na twardo, szczypiorek, surowe jajko. Dodaj bułkę tartą. Odstaw na około 10 minut. Wtedy uzyskają właściwą konsystencję - bułka napęcznieje. Jeśli nadal są zbyt rzadkie dodaj więcej bułki. Dopraw solą i pieprzem. Formuj kotleciki i smaż na gorącym oleju.
Polecam z ziemniaczkami i sałatką Colesław.

Brak komentarzy: