05.12.2012

Tarta musztardowa z serem brie

Składniki:
ciasto 
  • 170 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
farsz
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 pomidory
  • 100 g brie
  • 30 g tartego cheddara
  • sól
  • pieprz 
oliwa ziołowa
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

W misce utrzyj mąkę i masło z odrobiną soli. Dodaj 2 łyżki zimnej wody i zagnieć. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Formę do tarty wielkości 20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyłóż blaszkę ciastem i umieść ją na kolejne 10 minut w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Ponakłuwaj dokładnie ciasto widelcem. Piecz 15 minut.
W misce wymieszaj mleko, żółtka, czosnek i przyprawy.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Posmaruj musztardą. Posyp serem. Na to ułóż brie i pomidory. Zalej mieszanką jajeczną. Piecz 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Pod koniec pieczenia polej wierzch tarty oliwą ziołową.

Bardzo szybki przepis, ale potrzeba czasu na schłodzenie ciasta a potem na ostygnięcie tarty.

Brak komentarzy: