ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 pomidory
- 100 g brie
- 30 g tartego cheddara
- sól
- pieprz
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
W misce utrzyj mąkę i masło z odrobiną soli. Dodaj 2 łyżki zimnej wody i zagnieć. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Formę do tarty wielkości 20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyłóż blaszkę ciastem i umieść ją na kolejne 10 minut w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Ponakłuwaj dokładnie ciasto widelcem. Piecz 15 minut.
W misce wymieszaj mleko, żółtka, czosnek i przyprawy.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Posmaruj musztardą. Posyp serem. Na to ułóż brie i pomidory. Zalej mieszanką jajeczną. Piecz 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Pod koniec pieczenia polej wierzch tarty oliwą ziołową.
Bardzo szybki przepis, ale potrzeba czasu na schłodzenie ciasta a potem na ostygnięcie tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz