12.12.2012

Makaron ze smażonymi grzybami i chili

Składniki:
  • 15 g suszonych grzybów
  • 200 g makaronu mie
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 4 łyżki sake lub sherry
  • szczypta chili
  • 1 cm imbiru
  • 250 g mieszanki grzybów - ja użyłam grzyby mrożone
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki natki pietruszki

Zalej suszone grzyby ciepłą wodą. Odcedź, ale zachowaj płyn. Pokrój je.
W tym czasie przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu ( zamiast soli lepiej użyć sosu sojowego ).
Na bardzo gorący tłuszcz wrzuć czosnek, imbir i chili. Smaż kilkanaście sekund, dodaj grzyby i smaż, aż staną się miękkie. Dodaj sherry, sos sojowy, sok, cukier i natkę. Wymieszaj. Połącz z makaronem i częścią wody z namaczania grzybów. Podgrzewaj 2-3 minuty starannie mieszając.

Brak komentarzy: