- 15 g suszonych grzybów
- 200 g makaronu mie
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 4 łyżki sake lub sherry
- szczypta chili
- 1 cm imbiru
- 250 g mieszanki grzybów - ja użyłam grzyby mrożone
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki natki pietruszki
Zalej suszone grzyby ciepłą wodą. Odcedź, ale zachowaj płyn. Pokrój je.
W tym czasie przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu ( zamiast soli lepiej użyć sosu sojowego ).
Na bardzo gorący tłuszcz wrzuć czosnek, imbir i chili. Smaż kilkanaście sekund, dodaj grzyby i smaż, aż staną się miękkie. Dodaj sherry, sos sojowy, sok, cukier i natkę. Wymieszaj. Połącz z makaronem i częścią wody z namaczania grzybów. Podgrzewaj 2-3 minuty starannie mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz