19.12.2012

Pieczony bakłażan z serem

Składniki:
  • bakłażan
  • 350 g posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 80 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do natłuszczenia formy i skropienia bakłażanów oraz do usmażenia farszu

Bakłażana przekrój na pół. Łyżeczką usuń miąższ i posiekaj go na kawałki.
Wydrążone oberżyny oprósz solą i odstaw na 20-30 minut.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż miąższ, gdy już lekko zmięknie dodaj pomidory i rozgnieciony czosnek. Po 7 minutach dodaj przecier, oregano, sól i pieprz. Podgrzewaj mieszając, aż farsz zmniejszy swoją objętość i odparuje się woda.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść naczynie do zapiekania.
Odsącz ręcznikiem papierowym połówki bakłażana, lekko posól i włóż do piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Nadziej masą pomidorową, posyp wierzch serem i ponownie zapiekaj pod przykryciem przez 20 minut.

Podawaj z puree ziemniaczanym lub kuskusem.

Brak komentarzy: