- bakłażan
- 350 g posiekanych pomidorów
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 80 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- oliwa do natłuszczenia formy i skropienia bakłażanów oraz do usmażenia farszu
Bakłażana przekrój na pół. Łyżeczką usuń miąższ i posiekaj go na kawałki.
Wydrążone oberżyny oprósz solą i odstaw na 20-30 minut.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż miąższ, gdy już lekko zmięknie dodaj pomidory i rozgnieciony czosnek. Po 7 minutach dodaj przecier, oregano, sól i pieprz. Podgrzewaj mieszając, aż farsz zmniejszy swoją objętość i odparuje się woda.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść naczynie do zapiekania.
Odsącz ręcznikiem papierowym połówki bakłażana, lekko posól i włóż do piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Nadziej masą pomidorową, posyp wierzch serem i ponownie zapiekaj pod przykryciem przez 20 minut.
Podawaj z puree ziemniaczanym lub kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz