15.12.2012

Zupa pomidorowa babci Marysi

Jest kilka takich potraw z dzieciństwa, które uwielbiam. Kojarzą mi się z beztroską, z babcią. Kiedy nachodzi mnie ochota na nie, nie mogę ich nie ugotować. Zapraszam na najlepszą na świecie zupę pomidorową doprawioną wspomnieniami.

Składniki:
  • 100 g ryżu białego sypanego
  • 1,5 l wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kubeczek śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól

Ryż wsyp do garnka i opłucz w zimnej wodzie. Wsyp łyżeczkę soli i gotuj 15 minut systematycznie mieszając, żeby nie przywarł do garnka.
Dodaj koncentrat i cukier. Gotuj 5 minut. Dodaj śmietanę i zagotuj.
W razie konieczności dodaj jeszcze troszkę soli.
Ta zupka ze względu na rozgotowujący się ryż stale się zagęszcza. Jeśli dotrwa do następnego dnia trzeba będzie do niej dolać wody, żeby ją rozrzedzić.
W wersji lux - zamiast wody i koncentratu użyj 1 l soku pomidorowego.

Brak komentarzy: