ciemne ciasto:
- 350 g zmielonych w maszynce do mięsa herbatników
- 200 g cukru pudru
- 10 łyżek rumu
- 5 łyżek kakao
- 80 ml mleka
białe ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 250 g wiórków kokosowych
Ciemną część podziel na 4 kawałki, podobnie zrób z białym ciastem.
Rozwałkuj troszkę ciemną część na blacie, na to połóż jasną masę i wałkuj je razem bardzo delikatnie na szerokość arkusza folii spożywczej.
To co powstaje ma być mniej więcej prostokątne, a białe ciasto nie może wystawać za ciemne. Teraz podważając bardzo ostrożnie dłuższą krawędź powoli zawijasz ciasno masę w rulon. Zawiń = sklej też końce, żeby całość się nie rozpadała.
Na koniec rolujesz całość na podsypanym wiórkami kokosowymi blacie.
Zawiń w folię i schowaj do lodówki. Przed podaniem kiełbaskę pokrój w plasterki.
Całość wystarcza, żeby zrobić 4 kiełbaski.
To moje drugie ulubione ciasteczka jeśli chodzi o smak i jedyne, które można popsuć więc trzeba je zawijać z czułością :-P
3 komentarze:
urocze spiralki
nazwa nie sugeruje słodkości :)
kiełbaski nie, ale kokos jest jak najbardziej słodki :-P
Prześlij komentarz