14.01.2013

Kiełbaski kokosowe

Składniki:
ciemne ciasto:
  • 350 g zmielonych w maszynce do mięsa herbatników
  • 200 g cukru pudru
  • 10 łyżek rumu
  • 5 łyżek kakao
  • 80 ml mleka

białe ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g wiórków kokosowych
Na początek z wyżej wymienionych składników wyrób 2 osobne ciasta. Nie mogą absolutnie się kleić, ale też nie mogą się kruszyć i włóż je standardowo na minimum 1/2 godziny do lodówki.
Ciemną część podziel na 4 kawałki, podobnie zrób z białym ciastem.
Rozwałkuj troszkę ciemną część na blacie, na to połóż jasną masę i wałkuj je razem bardzo delikatnie na szerokość arkusza folii spożywczej.
To co powstaje ma być mniej więcej prostokątne, a białe ciasto nie może wystawać za ciemne. Teraz podważając bardzo ostrożnie dłuższą krawędź powoli zawijasz ciasno masę w rulon. Zawiń = sklej też końce, żeby całość się nie rozpadała.
Na koniec rolujesz całość na podsypanym wiórkami kokosowymi blacie.
Zawiń w folię i schowaj do lodówki. Przed podaniem kiełbaskę pokrój w plasterki.

Całość wystarcza, żeby zrobić 4 kiełbaski.
To moje drugie ulubione ciasteczka jeśli chodzi o smak i jedyne, które można popsuć więc trzeba je zawijać z czułością :-P

3 komentarze:

Ola pisze...

urocze spiralki

pizzamarino pisze...

nazwa nie sugeruje słodkości :)

Gabi pisze...

kiełbaski nie, ale kokos jest jak najbardziej słodki :-P