18.01.2013

Tortellini z borowikami

Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini z ricottą
  • 50 g suszonych borowików
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brandy
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 250 ml gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • tarty parmezan
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Później odsącz je i pokrój na mniejsze kawałki - niekoniecznie drobno.
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle. Wrzuć grzyby i dokładnie wymieszaj. Wlej brandy i od razu podpal, flambiruj aż wypali się cały alkohol. Dolej białe wino i zamieszaj.
Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp natką.
Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po odcedzeniu połącz z sosem. Przed podaniem posyp parmezanem.

Przepis z programu "Przysmaki Jamesa Martina"- Kuchnia+.

Brak komentarzy: