3.01.2013

Krokiety z pieczarkami

Składniki:
ciasto:
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli 
farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 700 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g śmietany 18%
  • pieprz 
do panierowania:
  • 2 jajka
  • tarta bułka

Bardzo drobno pokrój pieczarki i wrzuć do garnka do gorącego bulionu. Gotuj, aż będą całkowicie miękkie a bulion odparuje.
Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe
Śmietanę wymieszaj z mąką i połącz z pieczarkami. Zagotuj. Dopraw pieprzem - bulion jest słony więc sól raczej nie będzie potrzebna.
Usmaż naleśniki  i zawijaj z 1 łyżką farszu.
Na koniec obtocz w jajku i tartej bułce i ponownie usmaż na dość głębokim tłuszczu.

Z tej porcji powstało 10 krokietów. Najlepsze są świeżo usmażone.

Brak komentarzy: