ciasto:
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- 500 g pieczarek
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki mąki
- 200 g śmietany 18%
- pieprz
- 2 jajka
- tarta bułka
Bardzo drobno pokrój pieczarki i wrzuć do garnka do gorącego bulionu. Gotuj, aż będą całkowicie miękkie a bulion odparuje.
Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe
Śmietanę wymieszaj z mąką i połącz z pieczarkami. Zagotuj. Dopraw pieprzem - bulion jest słony więc sól raczej nie będzie potrzebna.
Usmaż naleśniki i zawijaj z 1 łyżką farszu.
Na koniec obtocz w jajku i tartej bułce i ponownie usmaż na dość głębokim tłuszczu.
Z tej porcji powstało 10 krokietów. Najlepsze są świeżo usmażone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz