2.01.2013

Barszczyk Wigilijny.

Składniki:
  • 0,5 l zakwasu 
  • 0,5 litra bulionu warzywnego:
  •      1 por
  •      1 bardzo mały seler
  •      1 cebula
  •      1 pietruszka
  •      2 marchewki
  •      sól
  •      pieprz ziarnisty
  • 20 g suszonych borowików
  • sos sojowy
  • 2 łyżki oleju 
Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw do zmięknięcia.
Warzywa ugotuj w małej ilości lekko osolonej wody. Wyciągnij je łyżką cedzakową ( można potem użyć np. do sałatki ziemniaczanej ), a do wywaru dodaj grzyby - razem z wodą, w której stały - olej i pieprz. Bulion połącz z zakwasem w proporcji 1:1. Dopraw sosem sojowym.
Można podawać z uszkami lub w filiżance do picia.

Brak komentarzy: