2.01.2013

Zakwas na barszcz

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1,5 l przegotowanej ciepłej wody 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 piętki z razowego chleba
  • 1 łyżeczka soli

Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do glinianego, wcześniej wyparzonego naczynia. Zalej wodą i dodaj rozgnieciony czosnek oraz sól. Na wierzchu połóż kromkę z chleba. Przykryj czystą ściereczką lub gazą lub uchyloną pokrywką. Po 4 dniach ściągnij chleb i połóż drugą kromkę.

Zakwas jest gotowy po 7 dniach i można ugotować z niego wigilijny barszczyk.
Z odsączonych buraków powstaje pyszna sałatka z jabłkiem.

Ważne, żeby do zacieru użyć DOBREJ jakości chleb na zakwasie, bo inaczej się nie zakwasi.
allegro

Brak komentarzy: