- 1 kg buraków
- 1,5 l przegotowanej ciepłej wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 piętki z razowego chleba
- 1 łyżeczka soli
Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do glinianego, wcześniej wyparzonego naczynia. Zalej wodą i dodaj rozgnieciony czosnek oraz sól. Na wierzchu połóż kromkę z chleba. Przykryj czystą ściereczką lub gazą lub uchyloną pokrywką. Po 4 dniach ściągnij chleb i połóż drugą kromkę.
Zakwas jest gotowy po 7 dniach i można ugotować z niego wigilijny barszczyk.
Z odsączonych buraków powstaje pyszna sałatka z jabłkiem.
Ważne, żeby do zacieru użyć DOBREJ jakości chleb na zakwasie, bo inaczej się nie zakwasi.
allegro |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz