31.01.2013

Zapiekana cykoria

Składniki:
  • 2 cykorie
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 200 ml tłustego mleka
  • 100 ml jasnego piwa
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i przez 5 minut gotuj w niej cykorię. Odsącz ją i ostudź.
W rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę. Podsmażaj zasmażkę, aż lekko zbrązowieje. Teraz wlej piwo i mleko. Dodaj musztardę. Starannie mieszaj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Cykorie przekrój wzdłuż i ułóż w naczyniu do zapiekania przeciętą stroną do góry. Zalej sosem.
Piecz 20 minut pod przykryciem i potem 5 minut w odsłoniętym naczyniu.
Jeśli ktoś nie am piekarnika można dusić cykorię na patelni pod przykryciem.

Dobrze smakuje z podsmażanymi ziemniakami z tymiankiem.

Brak komentarzy: