- 2 cykorie
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 200 ml tłustego mleka
- 100 ml jasnego piwa
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
W rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę. Podsmażaj zasmażkę, aż lekko zbrązowieje. Teraz wlej piwo i mleko. Dodaj musztardę. Starannie mieszaj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
Cykorie przekrój wzdłuż i ułóż w naczyniu do zapiekania przeciętą stroną do góry. Zalej sosem.
Piecz 20 minut pod przykryciem i potem 5 minut w odsłoniętym naczyniu.
Jeśli ktoś nie am piekarnika można dusić cykorię na patelni pod przykryciem.
Dobrze smakuje z podsmażanymi ziemniakami z tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz