28.02.2013
Bigos staropolski bezmięsny
Fasolę mocz 24 godziny a następnie ugotuj w osolonej wodzie.
Pokrojoną cebulę podsmaż na dużej ilości oleju. Dodaj kapustę kiszoną i duś 10-15 minut.
Osobno podsmaż pokrojone w plasterki parówki sojowe i tofu - dobrze je dopraw - słodką papryką i vegetą. Połącz je z kapustą. Dobrze wymieszaj i duś razem. Do kapusty dodaj suszone, namoczone grzyby razem z wodą ( najlepiej prawdziwki ) oraz polskie śliwki suszone ( jeszcze lepsze są wędzone ), pokrojone w kostkę jabłko, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i resztę przypraw. Wszystko razem gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin. Wlej wino. Starannie wymieszaj i gotuj kolejne 2 godziny. W razie konieczności jeszcze dopraw lub dolej wina - bigos powinien mieć ciemny kolor. Zdejmij z gazu. Ostudź i wstaw do lodówki, lub jeśli możesz - zamroź. Na drugi i trzeci dzień znów podgrzej i schłódź.
Przepis bardzo czasochłonny, ale warto nie jeść tego dania pierwszego dnia - im więcej razy odgrzejemy bigos tym jest lepszy.
Znam inne wersje bigosu wegetariańskiego - np. z kostką sojową ale wydają mi się zbyt suche - kwestia gustu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz