28.02.2013

Bigos staropolski bezmięsny

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 10 dag suszonych namoczonych grzybów
  • 100g białej drobnej fasoli
  • 4 parówki sojowe
  • 180g tofu - 1 opakowanie   
  • 1 kwaśne jabłko
  • kilka suszonych śliwek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • olej 
  • słodka papryka
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • vegeta






















Fasolę mocz 24 godziny a następnie ugotuj w osolonej wodzie.

Pokrojoną cebulę podsmaż na dużej ilości oleju. Dodaj kapustę kiszoną i duś 10-15 minut.

Osobno podsmaż pokrojone w plasterki parówki sojowe i tofu - dobrze je dopraw - słodką papryką i vegetą. Połącz je z kapustą. Dobrze wymieszaj i duś razem. Do kapusty dodaj suszone, namoczone grzyby razem z wodą ( najlepiej prawdziwki ) oraz polskie śliwki suszone ( jeszcze lepsze są wędzone ), pokrojone w kostkę jabłko, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i resztę przypraw. Wszystko razem gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin. Wlej wino. Starannie wymieszaj i gotuj kolejne 2 godziny. W razie konieczności jeszcze dopraw lub dolej wina - bigos powinien mieć ciemny kolor. Zdejmij z gazu. Ostudź i wstaw do lodówki, lub jeśli możesz - zamroź. Na drugi i trzeci dzień znów podgrzej i schłódź.

Przepis bardzo czasochłonny, ale warto nie jeść tego dania pierwszego dnia - im więcej razy odgrzejemy bigos tym jest lepszy.

Znam inne wersje bigosu wegetariańskiego - np. z kostką sojową ale wydają mi się zbyt suche - kwestia gustu.

Brak komentarzy: