- 600 g ryby np. morszczuk, mintaj
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 kromka chleba
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- odrobina vegety
- 400 g makaronu tagliatelle
- pęczek koperku
- 150 g śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- chili
- pieprz
Chleb namocz w mleku i odciśnij. Drobno posiekaj przestudzoną rybę i warzywa. Połącz z chlebem, jajkiem i mąką. Masę dopraw. Formuj kulki i wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj 7 minut. Wyciągnij z garnka i odsącz.
Ugotuj makaron al dente wg informacji na opakowaniu.
Do przygotowania sosu potrzebujesz posiekaną cebulę podsmażoną na oliwie. Zasyp to mąką i zalej śmietaną. Dodaj sok cytrynowy, koperek i dopraw solą, pieprzem i chili.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Podawaj z klopsikami.
PS. Moje klopsiki, a raczej klopsy, są za duże - zróbcie sobie mniejsze :-P
1 komentarz:
Oryginalny makaron, zawsze spotykałam się tylko w wersji z klopsikami mięsnymi :)
Prześlij komentarz