28.02.2013

Tagliatelle z klopsikami rybnymi

Składniki:
  • 600 g ryby np. morszczuk, mintaj
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba
  • 1/4  szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • odrobina vegety
-----------------------------------------
  • 400 g makaronu tagliatelle 
sos:
  • pęczek koperku
  • 150 g śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól 
  • chili
  • pieprz
Obraną cebulę i marchew razem z rybą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.
Chleb namocz w mleku i odciśnij. Drobno posiekaj przestudzoną rybę i warzywa. Połącz z chlebem, jajkiem i mąką. Masę dopraw. Formuj kulki i wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj 7 minut. Wyciągnij z garnka i odsącz.
Ugotuj makaron al dente wg informacji na opakowaniu.
Do przygotowania sosu potrzebujesz posiekaną cebulę podsmażoną na oliwie. Zasyp to mąką i zalej śmietaną. Dodaj sok cytrynowy, koperek i dopraw solą, pieprzem i chili.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Podawaj z klopsikami.

PS. Moje klopsiki, a raczej klopsy, są za duże - zróbcie sobie mniejsze :-P

1 komentarz:

Olka pisze...

Oryginalny makaron, zawsze spotykałam się tylko w wersji z klopsikami mięsnymi :)