4.02.2013

Sałatka z kapusty pak choi i grzybów shiitake

Składniki:
  • 30 g suszonych grzybów shiitake
  • 300 g kapusty pak choi
  • 1 łyżka oleju
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
Grzyby namocz 2-3 godziny w niewielkiej ilości ciepłej wody. Osącz i pokrój w plasterki.
Kapustę pokrój na paski. Pora posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię/wok wlej olej. Dodaj imbir i czosnek wymieszaj. Wrzuć pora, sosy i wodę. Podsmaż. Duś 2 minuty. Wrzuć kapustę. Bardzo dokładnie mieszaj i duś kolejne 5 minut.
Podawaj gorące od razu po usmażeniu.

Brak komentarzy: