
- 3 dag drożdży
- 20 dag mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżeczki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml mleka
- 15 dag tłustej ryby - np. łososia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Rybę opłucz i osusz. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem i pietruszką.
Ciepłe mleko, cukier i drożdże odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę połącz z jajkiem, solą, olejem i zaczynem drożdżowym. Bardzo solidnie wyrób ciasto - troszkę przypomina ciasto na pizzę i odstaw je na pół godziny.
Ponownie lekko zagnieć. Na oprószonej mąką stolnicy utwórz placek. Zawiń w niego łososia - skórką do dołu.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45 minut na wyłożonej pergaminem blasze.
Pod koniec można posmarować rozmąconym jajkiem i włączyć zapiekanie od góry - ciasto będzie bardziej złociste.
Przepis na 1 chlebek.
Wersja tradycyjna:
- 70 dag białej kiełbasy
- 0,5 kg boczku
- ciasto wyrobione z 3 porcji
W wariancie z białą kiełbasą i boczkiem najlepiej tortownicę wyłożyć ciastem, a na nim ciasno poukładać surową kiełbasę. Na wierzch dodaj plasterki boczku i zakryj ciastem. Piecz godzinę.
Potrzebne jest ciasto z 3 porcji. Babcia zamiast 1/2 mleka używała wywaru z wędzonki.
Zdjęcie wariantu rybnego już wkrótce :-)
Polecam jeść z chrzanem.