- 15 dag kaszy gryczanej
- 30 dag marchewki
- 4 gałązki selera naciowego
- 1 duża cebula
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- olej
- sól i pieprz
Marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Seler pokrój w nieduże kawałki ( ja miałam zamrożony pokrojony seler i też wyszło nieźle ). Cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, dodaj marchew i seler i duś 10 minut. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę podgrzewaj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Połącz z jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki podobne do ziemniaczanych - lekko ugnieć masę na patelni, wtedy nie będą się tak rwać przy odwracaniu - polecam robić to delikatnie. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj gorące z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz