3.03.2013

Placuszki gryczane

Składniki:
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 30 dag marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki 
  • olej
  • sól i pieprz
Kaszę opłucz i zalej gorącym bulionem. Gotuj 20 minut.
Marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Seler pokrój w nieduże kawałki ( ja miałam zamrożony pokrojony seler i też wyszło nieźle ). Cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, dodaj marchew i seler i duś 10 minut. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę podgrzewaj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Połącz z  jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki podobne do ziemniaczanych - lekko ugnieć masę na patelni, wtedy nie będą się tak rwać przy odwracaniu - polecam robić to delikatnie. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Podawaj gorące z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy: