6.03.2013

Brokuły w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 400 g puszka posiekanych pomidorów
  • 1 zblanszowany brokuł
  • 1 szklanka startego sera
  • 50 g prażonych płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz 
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, dodaj mąkę, smaż na maleńkim ogniu aż lekko zbrązowieje. Wrzuć pomidory, sól i pieprz. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Duś 5 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Brokuły wyłóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zalej sosem pomidorowym, posyp serem. Piecz 10 minut pod przykryciem i ostatnie 10 minut bez przykrycia.
Na talerzu posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy: