
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki żytniej ( typ 2000 )
- 1/4 kostki drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 100 g szpinaku liściastego
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą. Odstaw na 10 minut. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. Formuj w dłoniach niewielkie placki. Piecz na suchej patelni na rumiano.
Szpinak umyj i osącz. Rozpuść masło podsmaż szpinak z czosnkiem. Wrzuć pomidory pokrojone w ósemki. Dopraw solą.
Na placki wykładaj nadzienie i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz