18.03.2013

Podpłomyki orkiszowe ze szpinakiem

Składniki:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki żytniej ( typ 2000 )
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
-----------------------
  • 100 g szpinaku liściastego
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
Drożdże wymieszaj z cukrem i wodą. Odstaw na 10 minut. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. Formuj w dłoniach niewielkie placki. Piecz na suchej patelni na rumiano.
Szpinak umyj i osącz. Rozpuść masło podsmaż szpinak z czosnkiem. Wrzuć pomidory pokrojone w ósemki. Dopraw solą.
Na placki wykładaj nadzienie i gotowe.

Brak komentarzy: