26.04.2013

Marynowana cukinia z fetą z grzankami i jajkami w koszulkach

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/5 chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 pomarańcza
  • 70 g fety
  • sól
Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Z chili usuń pestki. Czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cukinię. Dorzuć czosnek i chili. Smaż jeszcze 1/2 minuty.
Odłóż na talerz i wymieszaj z octem balsamicznym. Odstaw na 1/2 godziny.
W tym czasie oczyść pomarańczę z albedo i wykrój cząstki a fetę pokrój w duże kostki.
Wyłóż to na talerz i delikatnie posól.

------------------------
Składniki:
  • 2 jajka
  • 0,7 l wody
  • 1 łyżka octu białego
  • 1/3 łyżeczki soli
Wodę zagotuj z octem i solą. Kiedy już będzie lekko pykać jajka - pojedynczo - wbij do miseczek. Trzeba to zrobić delikatnie, żeby żółtko pozostało w całości.
Teraz zamieszaj wodę w garnku jedną ręką, tak aby powstał wirek, a drugą ręką z miseczki wylej w wirek jajko z niedużej wysokości. Możesz po kilku sekundach bardzo delikatnie nałożyć białko łyżką na żółtko jeśli jakieś się rozlało wokół. Gotuj 2 minuty.

Grzanki:
  • 2 kromki chleba 
Opiecz chlebek w tosterze na rumiany kolor.

Na talerzu ułóż sałatkę i chleb. Ja ułożyłam jajko na toście łyżką cedzakową - zrób to delikatnie. Przed robieniem zdjęć nacięłam jajka, szkoda bo w całości wyglądały lepiej, tylko niestety nie zrobiłam im zdjęć.


Brak komentarzy: