- 1 pęczek botwinki
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 marchew
- 3 łyżki śmietany do zupy
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 0,5 l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Z botwinki odkrój buraczki, obierz je i pokrój. Wrzuć do gotującego się bulionu razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchewkę także obierz i pokrój drobno i dodaj do buraczków. Po 10 minutach wrzuć posiekane liście botwinki oraz rozgnieciony czosnek. Podgotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Wlej sok cytrynowy. Na koniec dodaj śmietanę i przyprawy.
W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.
Zupkę podawaj z jajkiem i posypaną posiekaną natką.
Dobrze smakuje na zimno i na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz