13.05.2013

Barszcz z botwinki

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 marchew
  • 3 łyżki śmietany do zupy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 0,5 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Z botwinki odkrój buraczki, obierz je i pokrój. Wrzuć do gotującego się bulionu razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchewkę także obierz i pokrój drobno i dodaj do buraczków. Po 10 minutach wrzuć posiekane liście botwinki oraz rozgnieciony czosnek. Podgotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Wlej sok cytrynowy. Na koniec dodaj śmietanę i przyprawy.
W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.
Zupkę podawaj z jajkiem i posypaną posiekaną natką.
Dobrze smakuje na zimno i na ciepło.


Brak komentarzy: