ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 400 ml mleka
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki cytryny
- 3 mocno dojrzałe banany
- 100 ml śmietany 30%
- troszkę cukru pudru do smaku
Przygotuj ciasto z podanych składników i odstaw na pół godziny.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki. Zalej sokiem cytrynowym i miodem. Wymieszaj z cynamonem.
W tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na każdy naleśnik kładź banany i zawijaj. Podsmaż 10 minut w piekarniku.
Śmietanę ubij i wykładaj na naleśniki - ciepłe lub zimne - jak wolisz - ale na ciepłych fantastycznie się rozpływa i wlewa do bananów. Hmmmm.
Porcja dla 2 osób.
Danie w miarę lekkie ( bez śmietanki :-/ ) więc wspaniale się sprawdzi przed biegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz