07.05.2013

Naleśniki z bananami i bitą śmietaną

Składniki:
ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka 
  • 300 g mąki 
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli

 nadzienie:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cytryny
  • 3 mocno dojrzałe banany
na górę:
  • 100 ml śmietany 30%
  • troszkę cukru pudru do smaku

Przygotuj ciasto z podanych składników i odstaw na pół godziny.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki. Zalej sokiem cytrynowym i miodem. Wymieszaj z cynamonem.

W tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Na każdy naleśnik kładź banany i zawijaj. Podsmaż 10 minut w piekarniku.
Śmietanę ubij i wykładaj na naleśniki - ciepłe lub zimne - jak wolisz - ale na ciepłych fantastycznie się rozpływa i wlewa do bananów. Hmmmm.

Porcja dla 2 osób.

Danie w miarę lekkie ( bez śmietanki :-/ ) więc wspaniale się sprawdzi przed biegiem.

Brak komentarzy: