- 400 g dorsza - 2 filety ze skórą
- 2 marchewki
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki soku z cytryny
- pęczek bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kremówki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Marchewkę obierz i pokrój plasterki. Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 5 minut.
Rybę opłucz i osusz. Dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Do blendera wrzuć liście bazylii ( bez łodyżki ), orzeszki, oliwę, parmezan. Dodaj wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu wysmarowanym olejem ułóż marchew. Na to połóż rybę i skrop ją sokiem cytrynowym.
Na wierzch ryby wyłóż pesto, posyp tartą bułką. Na koniec polej śmietaną.
Zapiekaj 15 minut bez przykrycia.
Jeden z najlepszych przepisów na rybę jakie kiedykolwiek wykonywałam - znalezisko z jakiejś starej gazety.
Z ziemniaczkami z wody smakuje ekstra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz