10.06.2013

Dorsz z bazyliowym pesto

Składniki:
  • 400 g dorsza - 2 filety ze skórą
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Marchewkę obierz i pokrój plasterki. Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 5 minut.
Rybę opłucz i osusz. Dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Do blendera wrzuć liście bazylii ( bez łodyżki ), orzeszki, oliwę, parmezan. Dodaj wyciśnięty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu wysmarowanym olejem ułóż marchew. Na to połóż rybę i skrop ją sokiem cytrynowym.
Na wierzch ryby wyłóż pesto, posyp tartą bułką. Na koniec polej śmietaną.
Zapiekaj 15 minut bez przykrycia.

Jeden z najlepszych przepisów na rybę jakie kiedykolwiek wykonywałam - znalezisko z jakiejś starej gazety.
Z ziemniaczkami z wody smakuje ekstra.

Brak komentarzy: