20.06.2013

Zapiekana cukinia z kuskusem

Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • olej do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz

Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i oprósz solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Formę do zapiekania nasmaruj olejem. Połóż w niej pokrojoną w półplasterki cebulę, posiekany czosnek oraz zioła. Na tym ułóż połówki cukinii płaską stroną do dołu. Skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową. Zapiekaj 20 minut. Zdejmij folię. Potrawę zalej śmietanką wymieszaną z parmezanem i zapiekaj jeszcze 5 minut. Podawaj z kuskusem.

Brak komentarzy: