- 1 nieduża cukinia
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki startego parmezanu
- olej do wysmarowania formy
- sól
- pieprz
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i oprósz solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Formę do zapiekania nasmaruj olejem. Połóż w niej pokrojoną w półplasterki cebulę, posiekany czosnek oraz zioła. Na tym ułóż połówki cukinii płaską stroną do dołu. Skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową. Zapiekaj 20 minut. Zdejmij folię. Potrawę zalej śmietanką wymieszaną z parmezanem i zapiekaj jeszcze 5 minut. Podawaj z kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz