- 1 sałata masłowa
- 2 ogórki ogrodowe
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula dymka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 20 oliwek
- 2 jajka na twardo
- 2 garści dowolnych kiełków
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta ziół prowansalskich
- 4 fileciki anchois
Ugotuj jajka. Umyj i osusz sałatę. Przełóż do miski.
Do miski wrzuć przekrojone pomidorki, pokrojone w plasterki ogórki, oliwki, tuńczyka.
Dodaj posiekaną dymkę, pokrojone w ósemki jajka oraz kiełki.
W moździerzu rozetrzyj anchois na gładką masę. Dodaj sok z cytryny lub ocet, pieprz do smaku. Ubijając cały czas trzepaczką wlej małym strumyczkiem oliwę, żeby składniki połączyły się w gładką emulsję.
Polej wierzch sałatki.
Sałatka nie może zbyt długo stać po przygotowaniu.
Ze względu na występowanie wielu różnych wersji tej sałatki podaję źródło "Sałatki" Barbara-Jakimowicz Klein .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz