22.06.2013

Sałatka nicejska

Składniki:
  • 1 sałata masłowa
  • 2 ogórki ogrodowe
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula dymka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 20 oliwek
  • 2 jajka na twardo
  • 2 garści dowolnych kiełków 
sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 4 fileciki anchois

Ugotuj jajka. Umyj i osusz sałatę. Przełóż do miski.
Do miski wrzuć przekrojone pomidorki, pokrojone w plasterki ogórki, oliwki, tuńczyka.
Dodaj posiekaną dymkę, pokrojone w ósemki jajka oraz kiełki.

W moździerzu rozetrzyj anchois na gładką masę. Dodaj sok z cytryny lub ocet, pieprz do smaku. Ubijając cały czas trzepaczką wlej małym strumyczkiem oliwę, żeby składniki połączyły się w gładką emulsję.

Polej wierzch sałatki.
Sałatka nie może zbyt długo stać po przygotowaniu.

Ze względu na występowanie wielu różnych wersji tej sałatki podaję źródło "Sałatki" Barbara-Jakimowicz Klein .

Brak komentarzy: