Czas pieczenia: 40 minut
Składniki:
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g czarnych oliwek
- pęczek bazylii
- ok. 400 ml ciepłej wody
Pomidory i oliwki drobno pokrój. Posiekaj bazylię.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce.
Przenieś masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 20 cm. Przykryj folią aluminiową i odstaw na noc w ciepłe miejsce.
Po upływie co najmniej 8 godzin rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się niego ciasto.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Fantastyczny lekko wilgotny chlebek.
Przenieś masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 20 cm. Przykryj folią aluminiową i odstaw na noc w ciepłe miejsce.
Po upływie co najmniej 8 godzin rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się niego ciasto.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Fantastyczny lekko wilgotny chlebek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz