31.07.2013

Chleb pomidorowo bazyliowy

Czas przygotowania: 8 godziny
Czas pieczenia: 40 minut


Składniki:
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego 
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g suszonych pomidorów 
  • 50 g czarnych oliwek
  • pęczek bazylii
  • ok. 400 ml ciepłej wody
Pomidory i oliwki drobno pokrój. Posiekaj bazylię.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce.
Przenieś masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 20 cm. Przykryj folią aluminiową i odstaw na noc w ciepłe miejsce.
Po upływie co najmniej 8 godzin rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się niego ciasto.

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Fantastyczny lekko wilgotny chlebek.

Brak komentarzy: