5.07.2013

Cykoria zapiekana z serem

Składniki:
  • 4 cykorie - ok. 500 g
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Umyte cukinie przekrój wzdłuż i wytnij głąb ( jest gorzki a ponadto długo twardy ). Pokrój je na szerokie paski i skrop cytryną.
Na patelni rozgrzej masło i uduś cykorię. Kiedy zmięknie oprósz ją mąką.
Rozgzrej piekarnik do 200 stopni.
Śmietanę wymieszaj z serem i przyprawami.
Cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego - najlepiej do 2 oddzielnych i zalej śmietaną. Zapiekaj 15-20 minut.
Podawaj z bagietką.

Porcja dla 2 osób.

Jeżeli ktoś lubi cykorię to naprawdę pokocha to danie.

Brak komentarzy: