03.07.2013

Cukinia z migdałami

Składniki:
  • 3/4 szklanki całych migdałów
  • 1/2 kg młodej cukinii
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • po trochę pietruszki, koperku i mięty
  • 3 kromki chleba na grzanki
  • sól
  • pieprz
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Upraż na blasze migdały ( bez skórki ) i pokrojony na kostki chleb. Odstaw je do wystygnięcia
Cukinię pokrój w półkola i usmaż ją na niewielkiej ilości oliwy - ok. 2 minuty. Przełóż ją do miski. W kubku wymieszaj resztę oliwy, cukier, kminek, sok cytrynowy, ocet, olejek migdałowy oraz szalotkę.
Migdały przełóż do miski z cukinią  Zalej dressingiem. Wymieszaj. Posyp ziołami i grzankami.
Moje migdały prażyły się niestety troszkę za długo :-(

Źródło przepisu - "Runner's world".

Brak komentarzy: