- 3/4 szklanki całych migdałów
- 1/2 kg młodej cukinii
- 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka olejku migdałowego
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- po trochę pietruszki, koperku i mięty
- 3 kromki chleba na grzanki
- sól
- pieprz
Upraż na blasze migdały ( bez skórki ) i pokrojony na kostki chleb. Odstaw je do wystygnięcia
Cukinię pokrój w półkola i usmaż ją na niewielkiej ilości oliwy - ok. 2 minuty. Przełóż ją do miski. W kubku wymieszaj resztę oliwy, cukier, kminek, sok cytrynowy, ocet, olejek migdałowy oraz szalotkę.
Migdały przełóż do miski z cukinią Zalej dressingiem. Wymieszaj. Posyp ziołami i grzankami.
Moje migdały prażyły się niestety troszkę za długo :-(
Źródło przepisu - "Runner's world".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz