Składniki:
czas - 8h aktywacji zakwasu
- 12 godzin dojrzewania chleba
- 50 minut pieczenia
W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką, aż osiągnie jednolitą konsystencję, miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera ) na około 12 godzin.
Po wyrośnięciu dodaj do mieszanki resztę mąki i żurawinę. Ciasto zagnieć rękami. Na początku ciasto jest lepkie - aż się chce dosypać mąki. Po 10 minutach wyrabiania przestaje się kleić po kolejnych 5 jest fajne i spójne. Powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję.
Formę do pieczenia ( o długości ok. 20 cm ) wysmaruj oliwą, obsyp otrębami i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Moje stało 12 godzin bo musiałabym go zacząć piec w środku nocy.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Piecz przez 50 minut aż chleb lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niego ciasto.
Wyjmij chleb z formy i wystudź na ścierce lub kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz