08.07.2013

Owsiany chleb na zakwasie żurawiną

Składniki:
  • 125 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g górskich płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 280 ml ciepłej wody
  • --------------------
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej 2000
  • 50 g żurawiny
czas - 8h aktywacji zakwasu
        - 12 godzin dojrzewania chleba
        - 50 minut pieczenia
    Połącz ze sobą w plastikowej misce aktywny zakwas żytni ( dokarmiony co najmniej 8 godzin wcześniej - mój był świeżo zrobiony ), mąkę żytnią, pszenną i płatki owsiane.
    W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką, aż osiągnie jednolitą konsystencję, miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera ) na około 12 godzin.

    Po wyrośnięciu dodaj do mieszanki resztę mąki i żurawinę. Ciasto zagnieć rękami. Na początku ciasto jest lepkie - aż się chce dosypać mąki. Po 10 minutach wyrabiania przestaje się kleić po kolejnych 5 jest fajne i spójne. Powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję.
    Formę do pieczenia ( o długości ok. 20 cm ) wysmaruj oliwą, obsyp otrębami i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Moje stało 12 godzin bo musiałabym go zacząć piec w środku nocy.
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
    Piecz przez 50 minut aż chleb lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niego ciasto.
    Wyjmij chleb z formy i wystudź na ścierce lub kratce.

      Brak komentarzy: