- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 średni pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 orzechy włoskie
- 60 g fety
- sól
Do rozgrzanego piekarnika ok 180 stopni włóż ułożonego na blasze nakłutego bakłażana oraz paprykę. Piecz około 45 minut, aż bakłażan będzie wyglądał jak spalony a papryka całkiem się zmarszczy.
Paprykę włóż na 2 minutki do papierowej torby i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne i posiekaj.
Bakłażana przekrój wzdłuż na dwie połówki i łyżką wyjmij miąższ. Wrzuć go do blendera razem z papryką, pastą czosnkową i obranym ze skórki rozdrobnionym pomidorem. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj sok z cytryny oraz fetę. Znów zmiksuj.
Posiekaj orzechy i natkę. Wymieszaj. Dopraw solą. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Porcja dla 4 osób.
Przepis Makłowicza z Tesco.
Ja nie miksowałam sera z całością - co widać na zdjęciu na mojej bułeczce, ale kiedy później roztarłam go bardziej lepiej smakowało, więc podaję już tą poprawioną wersję - oryginalna wersja na stronie Tesco przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz