24.07.2013

Pasta z bakłażana

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średni pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 orzechy włoskie
  • 60 g fety
  • sól
W moździerzu utrzyj dokładnie czosnek z solą, bardzo powoli wlewaj olej, cały czas mieszając, aż całość zamieni się w gładką pastę.
Do rozgrzanego piekarnika ok 180 stopni włóż ułożonego na blasze nakłutego bakłażana oraz paprykę. Piecz około 45 minut, aż bakłażan będzie wyglądał jak spalony a papryka całkiem się zmarszczy.
Paprykę włóż na 2 minutki do papierowej torby i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne i posiekaj.
Bakłażana przekrój wzdłuż na dwie połówki i łyżką wyjmij miąższ. Wrzuć go do blendera razem z papryką, pastą czosnkową i obranym ze skórki rozdrobnionym pomidorem. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj sok z cytryny oraz fetę. Znów zmiksuj.
Posiekaj orzechy i natkę. Wymieszaj. Dopraw solą. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Porcja dla 4 osób.

Przepis Makłowicza z Tesco.
Ja nie miksowałam sera z całością - co widać na zdjęciu na mojej bułeczce, ale kiedy później roztarłam go bardziej lepiej smakowało, więc podaję już tą poprawioną wersję - oryginalna wersja na stronie Tesco przepisy.

Brak komentarzy: