07.08.2013

Chleb orkiszowy na słodko

Czas przygotowania - 12 godzin
Czas pieczenia - 35 minut

Składniki:
  • 260 g mąki orkiszowej
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 40 g rodzynek
  • ok. 250 ml ciepłej wody
---------------
  • 110 g mąki orkiszowej
Wymieszaj wszystkie składniki ( wymienione nad kreską ) do uzyskania gładkiej masy.
Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na noc.
Rano dodaj do ciasta pozostałą mąkę i zagnieć.
Włóż masę do wysypanej otrębami prostokątnej formy o długości 20 cm. Przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 3 godziny
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Umieść ciasto w piekarniku i piecz ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Daj bochenkowi ostygnąć.

Kolejny przepis inspirowany blogiem Smakowity chleb, ale mimo wszystko inny.

Brak komentarzy: