Czas pieczenia - 35 minut
Składniki:
- 260 g mąki orkiszowej
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 40 g rodzynek
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 110 g mąki orkiszowej
Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na noc.
Rano dodaj do ciasta pozostałą mąkę i zagnieć.
Włóż masę do wysypanej otrębami prostokątnej formy o długości 20 cm. Przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 3 godziny
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Umieść ciasto w piekarniku i piecz ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Daj bochenkowi ostygnąć.
Kolejny przepis inspirowany blogiem Smakowity chleb, ale mimo wszystko inny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz