- 275 g mąki pszennej typ 500
- 220 g mąki żytniej razowej
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 30 g otrębów pszennych
- 20 g pestek dyni
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g płatków migdałowych
- 400 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów ( w obecnych warunkach pogodowych - gdziekolwiek ) na 2 godziny ( moje stało 12 godzin, bo tak się złożyło ). Ponownie energicznie wyrabiaj ciasto.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy na 3 godziny. Gdy wyrośnie wstaw do rozgrzanego do 250 stopni pieca. Piecz 10 minut po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 40 minut. Wyciągnij z formy i ostudź na kratce.
Tym razem musiałam upiec chleb w tortownicy, bo okazało się że mam za dużo ciasta. Do formy cwibakowej pewnie wystarczyłaby połowa tej porcji. No ale dzięki temu mam okrągły bochenek.
Smakuje zabójczo.
Kolejny przepis - zmieniony -ale z bloga Smakowity chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz