09.08.2013

Chleb wieloziarnisty na zakwasie pszennym

Składniki:
  • 275 g mąki pszennej typ 500
  • 220 g mąki żytniej razowej
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 30 g otrębów pszennych
  • 20 g pestek dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g płatków migdałowych
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Aktywuj zakwas pszenny przez minimum 6 godzin. Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z mąką razową. Dodaj pestki dyni, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki migdałowe, cukier i sól oraz zakwas pszenny.
Powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów ( w obecnych warunkach pogodowych - gdziekolwiek ) na 2 godziny ( moje stało 12 godzin, bo tak się złożyło ). Ponownie energicznie wyrabiaj ciasto.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy na 3 godziny. Gdy wyrośnie wstaw do rozgrzanego do 250 stopni pieca. Piecz 10 minut po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 40 minut. Wyciągnij z formy i ostudź na kratce.
Tym razem musiałam upiec chleb w tortownicy, bo okazało się że mam za dużo ciasta. Do formy cwibakowej pewnie wystarczyłaby połowa tej porcji. No ale dzięki temu mam okrągły bochenek.
Smakuje zabójczo.
Kolejny przepis - zmieniony -ale z bloga Smakowity chleb.

Brak komentarzy: