25.08.2013

Risotto z krewetkami

Składniki:
  • 300 g ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 100 g selera naciowego
  • 200 g dużych krewetek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • około 500 ml bulionu
  • natka pietruszki
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz
  • 70 g parmezanu
  • 50 g masła
Pomidory obierz ze skórki i pokrój sam miąższ bez pestek. Seler naciowy pokrój w kosteczkę. Posiekaj cebule i czosnek. Przygotuj 0,5 l bulionu.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażaj, aż się zeszklą. Dodaj seler naciowy. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Smaż około minuty. Wtedy wlej wino. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż wino się wchłonie. Wtedy zacznij stopniowo - aż ryż cały go wchłonie - wlewać bulion. Wsyp soli do smaku. Po 10 minutach wrzuć pomidory. Co chwilę delikatnie mieszaj danie.
Kiedy ryż będzie już prawie gotowy wrzuć krewetki - dosłownie na 2-3 minuty. Wymieszaj. Dopraw sola, pieprzem i natka pietruszki. Tuż przed podaniem wrzuć masło i parmezan. Rozmieszaj.

Ryż nie może się rozgotować i nie może to być jednolita masa. Ziarenka muszą pozostać w całości.

Brak komentarzy: